Het mooiste geluid ter wereld is de stilte

Misofonie

Wat is misofonie?

Misofonie is een vorm van verminderde geluidstolerantie en betekent letterlijk “haat tegen geluid”.

Ieder mens kan zich wel eens storen aan lawaai of bijvoorbeeld te harde muziek. Dat vind je dan storend maar hier blijft het ook bij. Bij mensen met misofonie treden gevoelens van woede en/of walging op bij het horen van bepaalde, meestal door mensen geproduceerde, geluiden. Vaak betreft het mond- en keelgeluiden als smakken, ademhalen, kuchen. Soms kan de hevige reactie ook gekoppeld zijn aan bijvoorbeeld het geluid van een toetsenbord of van een krakend chipzakje. De overeenkomst is dat al deze geluiden een, met moeite te onderdrukken, woede en/of walging uitlokken.

In een paar seconden was ik woest of wilde ik slaan!

Dit is haast niet voor te stellen voor mensen die dit niet kennen. Je kunt gewoonweg woest worden binnen enkele seconden! Je voelt je ontzettend onbegrepen als je de buitenwereld probeert uit te leggen wat geluiden met jou doen. Helaas kan ik zeggen dat ik ook misofonie heb. Inmiddels kan ik hiermee leven. Ik heb jarenlang de bioscoop gemeden. Alleen de angst al dat er iemand in mijn buurt zou gaan zitten met een krakend zakje chips! En als ik dan al een keer ging, was het altijd raak! De film zag ik niet meer en ik was alleen maar bezig om mij staande te houden en mijn woede te verbergen. Mensen die smakten en niet netjes aten, ik zou het bord het liefst van tafel hebben geveegd, Het tikken met een pen tijdens een vergadering; wat er besproken was kon ik niet navertellen. Iemand die heel hard niesde vond ik niet normaal en binnen een paar seconde werd ik woest. Gezellig samen op de bank waarbij de ander een zak chips naar binnen at; ik liep weg totdat de zak op was, anders had ik de neiging te slaan. Totdat ik doorkreeg dat het anders was dan bij anderen. Verdriet en angst kwamen om de hoek kijken. Ik ben me gaan afzonderen en probeerde geluiden te vermijden. Dit was geen leven!

Behandeling mogelijk?

Door de afgelopen jaren veel therapie te hebben ondergaan, waaronder EMDRHypnotherapieRegressietherapie en Cognitieve Therapie, kan ik gelukkig zeggen dat ik het “onder controle” heb. Ik loop niet meer weg, ik wil niemand meer slaan en geluiden vallen steeds minder op. Dat is zó ontzettend fijn!

Daarnaast is mijn conclusie dat misofonie kan voorkomen met oorsuizen – tinnitus. Daar heb ik ook last van. Dit is niet altijd het geval. Het kan ook alleen voorkomen.

Door bovenstaande therapieën te ondergaan, kun je misofonie verminderen, er mee leren leven of zelfs laten verdwijnen! Overigens kan het voorkomen bij mensen met een normaal gehoor, of bij mensen met verschillende vormen van gehoorverlies. Dus ja, er is behandeling mogelijk!

Wil jij de geluiden de baas zijn? 

Wil jij je niet meer boos maken over bepaalde geluiden? Of wil je ze in ieder geval kunnen handelen? Wil jij niet meer apart eten? Maak dan vandaag nog een afspraak! Rust in jou en om je heen …. Hoe fijn zou dat zijn?

Wil je een afspraak maken of heb je een vraag?

Het mooiste wat je kunt worden is
jei