Wat je denkt, ben je zelf!

RET 

RET (Rationeel-Emotieve Therapie) is een vorm van cognitieve gedragstherapie. Het uitgangspunt in deze therapievorm is dat niet de gebeurtenissen of problemen bepalen hoe je je voelt, maar de gedachte over die situatie. 

Jouw gedachten heb je zelf ooit een keer gemaakt en je bent ze ook gaan geloven. Maar zijn ze echt waar? Kloppen jouw gedachten? Help je jezelf met deze gedachten?

RET wordt vaak ingezet in situaties waarbij een persoon gehinderd of geblokkeerd wordt door irrationele gedachten. Belemmerende gedachten zorgen voor emotionele reacties die onnodig heftig en langdurig zijn. Vaak is je gedrag daarna niet opbouwend, je raakt bijvoorbeeld onnodig in conflict, waardoor je niet je doel bereikt. Als je goed kijkt naar de onderstaande belemmerende gedachten zul je zien, dat het vaak geen oppervlakkige gedachten zijn, maar diep ingesleten denkpatronen of overtuigingen.

Welke van onderstaande gedachten komen vaak bij jou op? Welke gedachten herken jij bij jezelf?

o dat lukt me nooit
o hij doet altijd …
o iedereen zegt …
o niemand waardeert me
o het is verschrikkelijk
o ik kan er niet tegen
o ik ben een geboren pechvogel
o ik mag geen fout maken
o zij moet mij aardig vinden
o ik moet het iedereen altijd naar de zin maken
o ik ben nou eenmaal zoals ik ben
o dat gaat me nooit lukken
o zonder zijn hulp ben ik niets
o er wordt toch nooit naar me geluisterd
o ze zullen me niet aardig vinden
o ze zullen denken dat ik stom ben
o ik ben dat niet waard
o ik raak vast overstuur
o het is een ramp als de dingen anders gaan dan ik zou willen

En? Welke herken je? Helpen ze jou? Dit zijn allemaal belemmerende gedachten en irrationele ideeën die niemand verder gaat helpen, ook jou niet. Durf jij je vaste overtuigingen te laten varen en je open te stellen voor nieuwe helpende gedachten, nieuwe gezichtspunten? Het kan betekenen dat je je (levens)doelen moet bijstellen en er in bepaalde gevallen zelfs van moet afzien. Belemmerende gedachten omzetten naar helpende gedachten die jou o.a. weer een zelfverzekerd gevoel geven.

Het klinkt wellicht simpeler als dat het daadwerkelijk is. Want jouw vastgeroeste patronen, overtuigingen en gedachten zijn zo vanzelfsprekend voor jou, dat het niet zo maar omgebogen is naar nieuwe, helpende, positieve gedachten. Maar het kan wel! Het is een zeer effectieve therapievorm om weer eigen invloed te hebben op jouw gevoel, gedrag en de gevolgen daarvan. Een positieve blik in jouw leven!

Met welke belemmerde gedachte(n) wil jij aan de slag?

Wil je een afspraak maken of heb je een vraag?

Het mooiste wat je kunt worden is
jei