Hoe komt het dat je graag wilt veranderen, maar er vaak weinig van terecht komt? We kennen het allemaal wel; willen stoppen met roken … minder drinken …. een andere baan …. verbetering in relatie …. weer gaan sporten … voor jezelf durven opkomen … meer jezelf zijn …. etc. etc.

Het is bijna simpel maar waar, het komt door nog steeds ervaren van te weinig noodzaak of zoals ook mooi wordt gezegd: de pijn is niet groot genoeg. Vraag iemand maar eens hoe het gaat. Als je al een eerlijk antwoord krijgt is het meestal; het gaat wel goed. En dat is waar veel mensen het voor doen. Waarom alle moeite doen om te veranderen, als je het toch eigenlijk best goed hebt?

En toch wil je veranderen? Is goed dan wel goed genoeg? Voor jou? Wat is goed voor jou? Waar word je nou echt blij van en gaat je hart sneller van kloppen? Wat is diep in jou dat toch wil veranderen?

Weet je wanneer vaak de echte verandering komt? Als je het niet alleen maar weet of bedenkt maar als je het ook gaat voelen! We bewegen op basis van onze emoties en pas als de emotie gevoeld wordt komen we in beweging. Ga maar na: de persoon bij wie longkanker is geconstateerd stopt direct met roken …. een enorm conflict met je baas maakt dat je gaat zoeken naar een andere job …. je partner die vertelt dat jullie relatie niet zo goed meer voelt, ga je ineens alles op alles zetten om de boel te redden …. voor de zoveelste keer op iets ja zeggen wat eigenlijk een nee voelt en je daar weer mee in de problemen brengt …. je lichaam steeds meer kwaaltjes krijgt omdat je niet luistert naar wat je lichaam te zeggen heeft en gaat sporten ….

“De eerste keer dat ik dit zelf heb ervaren was ik 17. Ik was het zo zat om dat verlegen meisje te zijn die deed wat iedereen maar van mij verwachtte. Om verder te gaan studeren had ik totaal geen zin in. Ik wilde totaal iets anders. Waar ik als persoon zou groeien en iets gaan doen wat totaal buiten mijn comfort zone lag. In mijn hoofd zat al jaren dat ik het leger in wilde. Maar ga dat maar eens uiten. Dat deed ik niet. Wat zou er gezegd worden? Ach, dat kun jij toch niet, daar pas jij niet. Wat moet jij in een mannenwereld? Totdat mijn pijn te groot werd. Ik heb mij aangemeld bij het leger en een half jaar later stapte ik in de wereld die Marine heet. Wat een stap en wat was het rete spannend! Maar … de beste stap ever die ik toen heb kunnen maken. Daar heb ik tot aan de dag van vandaag nog steeds profijt van! En dan heb ik het niet alleen over mijn fantastische herinneringen.”

“Een andere ervaring is de doodenge stap die ik heb genomen in april 2017. De jaren daarvoor ging ik dagelijks met mijn ziel onder mijn arm naar het werk. Wat een opgave steeds weer. Dat ging zo ver dat ik in een bore-out terecht kwam. Het niet meer kunnen opbrengen om mijn werk goed te kunnen uitvoeren, extreme verveling en alle discipline en motivatie was weg. In mijn hoofd was ik al heel lang bezig met de vraag of dit het nou was. Word ik hier nou gelukkig van? Maar ach, het was toch een goede baan? Totdat die bore-out om de hoek kwam zetten en de pijn te groot werd. Ik heb mijn baan opgezegd en voor mij zelf begonnen. Eng? Spannend? JA! Ik moest het financieel gezien alleen doen en ging er heel veel geld op achteruit. Gek genoeg heb ik mij daar het minste druk over gemaakt. Het was niet belangrijk. Dus weer een beste stap ever! Helaas heb ik (achteraf gezien) te lang gewacht met het nemen van deze stap. Ik ben uiteindelijk te ver over mijn grenzen heen gegaan voordat ik de stap durfde te zetten.”

Ga naast je denken ook voelen! Voel wat voor jou de juiste keuze is. Leer af te stemmen op je gevoel en je maakt de juiste keuzes. Zo ‘voelde’ ik in mijn Marine verhaal heel duidelijk dat het belangrijk voor mij was om een totaal andere wereld in te stappen. Dat ik dat nodig had om de persoon te worden die diep in mij verborgen zat. Net zoals de stap om mijn baan op te zeggen (die echt wel goed was) voelde ik dat het tijd was om te gaan doen waar mijn hart ligt, waar ik goed in ben (ook spannend om over jezelf te zeggen) en wat mijn passie is; mijn eigen therapie & coaching praktijk beginnen.

Gevoel heeft alles te maken met onze emoties, dus ook angst. De emotie die we altijd tegenkomen als we groeien is onze angst. Als we groeien doen we namelijk nieuwe dingen, en nieuwe dingen kunnen gevaarlijk zijn. Onze angst maakt ons attent op onze behoefte aan veiligheid. Angst kan in deze zin erg belemmerend werken voor het proberen van nieuwe en onbekende dingen. Als ik in de voorbeelden van de Marine en het starten van mijn eigen praktijk had geluisterd naar mijn angst, had ik in beide gevallen de stap echt niet gemaakt. Angst blijft nog altijd je slechtste raadgever!

Neem je gevoelens serieus en maak op basis daarvan je keuze. Vaak heeft je angst meer te maken met gebeurtenissen uit het verleden, dan de feiten van dit moment. Dan is het toch zonde je dromen te laten schieten voor je angst? Probeer daarom goed te reflecteren op je angst en daarnaast in contact te blijven met je gevoel. Hoe meer je luistert naar je gevoel, hoe vaker je het ook bij het rechte eind zult hebben en hoe minder angst je hierin gaat ervaren! Je onderbuikgevoel zegt genoeg!

Wil je groeien en veranderen? Maar bang voor alles wat zou kunnen gaan gebeuren? Waarvan je helemaal niet weet of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren? Ik wil jou graag helpen om je eerste stap naar die verandering in jouw leven te maken. Neem gerust contant op!

“Wat is nou het ergste wat mij had kunnen overkomen? Dat het niet gelukt was ja. Ik ben er van overtuigd dat als je écht iets wilt in je leven dat het dan ook gaat lukken! En nee, dit gaat niet vanzelf maar het gaat wel lukken. Linksom of rechtsom. Lukt iets niet, dan bekijk het van een andere kant en dan ga  je weer doen wat je op dat moment hebt te doen.”

Het mooiste wat je kunt worden is jei