Je lijkt de leukste en de mooiste .... maar je bent de ergste

Relatie met een narcist

Hoe herken je nou een narcist? Want help! Ze zijn in het begin, wat héél lang kan duren, zo ontzettend lief en charmant. Jij bent het helemaal. Ze zijn op en top romantisch, met alles er op en er aan. Daarnaast ook nog eens vaak seksueel prikkelend, sluw en slim. Je wordt betoverd, je wordt constant verleid en geplaatst op een voetstuk. Bijna iedereen (ja ook jij met je sterke persoonlijkheid!) kan ongemerkt prooi worden van deze misleidingen, tenzij je er een neus voor hebt (gekregen) en je weet waar je mee te maken hebt. Maar vergis je niet! Ze hebben een echte stoornis, ze zijn ziek.

Leven met een narcist. Het is gewoonweg niet te doen. Ze maken je radeloos en compleet in de war, laten je denken dat jij gek bent, je wordt onzeker, het is uitputtend en voor je gevoel ben je op een gegeven moment helemaal op en zijn er zelfs momenten dat het niet meer hoeft. Er is bijna niets zo destructief voor je (zelf)beeld als een relatie met een narcist! Je brein wordt volledig door elkaar gehutseld en je kunt niet meer helder denken. Herkenbaar?

Wat gebeurt er toch steeds? Het voelt niet goed, helemaal niet goed zelfs. En toch … toch ga je door. Zelfs na al tig keer gezegd of gedacht te hebben “ik stop er mee”, dan kruip je weer terug. Want dit keer zal het wel veranderen.

Maar het verandert niet.

Er zijn mannen of vrouwen die zich helemaal niet bewust zijn dat ze in een narcistische relatie zitten. Hier bewust van raken maakt dat je anders gaat kijken naar waar je middenin zit.

Het vergt moed om uit een relatie met een narcist te stappen. Dat gaat niet zomaar. Het vervelende is dat je omgeving vaak geen idee heeft waar jij het over hebt. Zo erg is het nou toch ook weer niet? Ze moesten eens weten! Het verwarrende is dat een narcist ook heel charmant en attent is richting de buitenwereld.

Het ligt niet aan jou! Ze zijn ziek. En dat gaat nooit anders worden. Om eerlijk te zijn, ze zijn eigenlijk ontzettend goed! Goed in manipuleren, in je van links naar rechts laten zwiepen, je kunt nergens de vinger opleggen, je blijft altijd met vragen zitten en je komt vaak nergens achter.

Narcisten hebben zo hun uitspraken. Uitspraken die als doel hebben je te verwarren, je onderuit te halen en je steeds verder van jezelf te brengen. Hierdoor krijgt de narcist steeds meer controle over jou. Wordt je steeds afhankelijker. Ze komen hard aan, en erger nog, je gaat er in geloven. Als iets maar vaak genoeg wordt herhaald, dan wordt het van zelf waar. Zo maar een paar uitspraken die jou onderuit halen:

• Jij hebt hulp nodig • Het is allemaal jouw schuld • Jij bent gek en daarom ben ik ongelukkig • Ik wil je geen pijn doen, maar …. • Jij denkt alleen aan jezelf • Dat zijn jouw zaken niet • Als jij het zo opvat, dan kan ik er ook niets mee doen • Jij speelt een spelletje met me • Omdat jij zo afstandelijk tegen mij doet, ga ik vreemd • Weet je wel wat je mij steeds aandoet? • Je hebt geen idee wat je zegt of doet • Ik vind het zo erg dat je mij niet vertrouwt • Stel je niet aan. Jij denkt zeker dat jíj iets hebt meegemaakt • Als jij weg gaat, hoeft het voor mij ook niet meer • Je lijkt wel een narcist/borderliner • Het is niet normaal, zo wantrouwend als jij doet • Jij hebt geen gevoel • Zo bedoelde ik het niet • Houdt het dan nooit op? • Dan ga ik weg en zoek ik wel een ander • Wat heb ik gedaan om je zo boos te maken?

En gaan er alarmbellen af bij het herkennen van meerdere onderstaande kenmerken? Zo ja, dan heb je hoogstwaarschijnlijk echt te maken met een narcist:

Heeft geen empathie

Oppervlakkige charme

Geen echte emoties, wat je ziet is niet echt en vol bijbedoelingen (maar oh, wat lijken ze echt)

Wil niet naar eigen gedrag kijken

Manipulatief en dominant

Respectloos gedrag

Heeft geen echte vrienden

Gebrek aan wroeging, schaamte of schuld

Verslaafd aan aandacht

Enorme fantasiewereld

Laat een spoor van gebroken harten achter

Gaat vaak vreemd

Jaloers, claimend en bezitterig

Veel kritiek op anderen

Klaagt maar ziet het eigen aandeel niet

Eist dat jij degene bent die dingen opgeeft

Zoekt steeds conflicten met jou of omgeving

Kan niet alleen zijn

Het ene uur heeft hij je in zijn vizier, het volgende ziet hij je niet staan

Is dwingend

Liegt en bedriegt, gelooft zijn eigen leugens

Biedt geen excuses aan

Verslavingen: alcohol, drugs, juist geen sex of juist heel veel sex, sporten, eten, religie

Obsessief gedrag: liefde, geld, veiligheid, kracht, uiterlijk, gezondheid

Verbaal zeer sterk, maar zegt weinig

Ik weet én begrijp heel goed wat jij doormaakt. Weet ook dat jij niet de enige bent die dit overkomt en weet dat er een weg is om hier uit te stappen. Hoe moeilijk dit ook zal zijn, het kan! Heb je behoefte aan meer informatie over omgaan met en herstellen van narcisme?  Of als je je verhaal kwijt wilt én je bent er aan toe om die angstige stap te nemen om uit die beknellende relatie te stappen, neem dan contact met mij op.

*Narcisme komt voor onder mannen en onder vrouwen, al ligt in het laatste geval het percentage lager. Narcisme kent gradaties. Van een paar trekken tot een narcistische persoonlijkheidsstoornis. De informatie op deze site is niet bedoeld om een diagnose te stellen of een etiket te plakken. Waar het omgaat is dat je de kenmerken van narcistisch gedrag herkent zodat je er adequaat op kunt reageren.

Wil je een afspraak maken of heb je een vraag?

Het mooiste wat je kunt worden is
jei