Stress verminderen, positieve stress ervaren? Iedereen heeft wel eens last van stress. Stress kun je zien als het verschil tussen de eisen die een bepaalde situatie aan jou stelt en de mogelijkheden die je ervaart om aan deze eisen te voldoen. Jouw stressbalans geeft de balans aan tussen wat jij moet op basis van de eisen, en wat jij kunt binnen jouw mogelijkheden. Zo voelt de een zich prettig als er uitdagingen zijn en spanning om de hoek komt kijken, terwijl een ander eenzelfde situatie juist bedreigend vindt. Voor een perfectionist zal een bepaalde situatie veel zwaarder wegen omdat hij met een vergrootglas naar de eisen kijkt. Deze persoon ervaart een (te) grote draaglast. Iemand met weinig zelfvertrouwen is aan de andere kant geneigd zijn eigen capaciteiten en mogelijkheden te onderschatten en ervaart daardoor eerder druk. Deze persoon ervaart een (te) lage draagkracht.

Een bepaalde mate van stress is gezond en biedt juist mogelijkheden. Spanning kan ook plezierig zijn. Het gaat erom hoe je het doseert. Het helpt je ook een topprestatie te leveren. Van een speech houden, sollicitatiegesprek voeren tot sportwedstrijd winnen. Ook bij verliefdheid, de geboorte van je kind en ritje in de achtbaan komen positieve stresshormonen vrij. Ze geven je een kick. Alsof je vleugels hebt en de hele wereld aankunt.

Wordt de stress te groot of ervaar je te vaak stress? Dan is het belangrijk hier verantwoordelijkheid te nemen. Positieve stress kan dan omslaan in negatieve stress. De mogelijkheden die door positieve stress worden gecreëerd (beweging), slaan dan juist om in onmogelijkheden (stilstand?).

Wil je stress verminderen, nog mooier gezegd; weer positieve stress ervaren? Dan is een belangrijke stap het vergroten van je draagkracht. Door je draagkracht te vergroten vergroot je je mogelijkheden om om te gaan met bepaalde moeilijke situaties. Hieronder enkele tips om mee aan de slag te gaan:

  1. Onthaast en sta stil bij de dagelijkse kleine dingen. Neem de tijd voor dat bakje koffie, kijk om je heen als je buiten bent, voel de stralen van de douche, tijd voor jezelf! Gewoon tevreden zijn met wat je bezit, wie je bent en doet, kan heel fijn zijn. Het is misschien niet perfect, maar is dat erg? Gewoon stilstaan bij de dagelijkse dingen en een pas op de plaats maken, is goed. Een paar keer, een paar minuten per dag.
  2. Niet moeten maar willen. En wat moeten we toch veel. Een veelvoorkomende vraag die ik dagelijks krijg. Moet je allerlei dingen in je leven? Of beter: wil je bepaalde dingen doen? Moeten drukt dwang uit en voelt als een verplichting. Willen daarentegen is iets dat je graag zelf wilt en suggereert keuzevrijheid. Kies jij voor willen? Een verjaardagsfeestje, een etentje, extra taak etc. etc. Dan doe je het graag, zonder druk en dat geeft je positieve energie.
  3. Train je assertiviteit. Vind je het moeilijk om nee te zeggen? Is daardoor je werkpakket en het aantal sociale verplichtingen zo omvangrijk geworden dat je tijd tekort komt? De kans dat je jezelf op een gegeven moment voorbij holt is groot. Roep jezelf een halt toe. Delegeer zaken en train je assertiviteit. Leer nee zeggen en voorkom ongezonde stress.
  4. Doe iets anders dan je normaal zou doen. ‘Als je doet wat je deed, kreeg je wat je kreeg’ en dat is nu juist wat je niet wilt! De clou zit hem in het omdraaien van wat je normaal zou doen. Hoe spannend dit ook zal voelen. Welke alternatieve kun je bedenken om het anders te doen? Hoe vul je op een andere manier je behoefte in? Voorbeeld: De perfectionist kan in plaats van een hogere lat en nog harder rennen ook de keuze maken zijn lat lager te leggen en minder hard te hoeven rennen. Hoe moeilijk ook! Dit gaat niet vanzelf en is een proces.

Weinig of geen resultaat? Wat zijn jouw opvattingen? Heb je al vaker geprobeerd je gedrag te veranderen maar zijn je resultaten beperkt? Wat zijn jouw overtuigingen? Deze zijn bepalend voor je gedrag en werken helaas in veel gevallen belemmerend in plaats van stimulerend. Is het voor een perfectionist bijvoorbeeld acceptabel om de lat lager te leggen? In veel gevallen waarschijnlijk niet. Hoe komt dit? Welke opvattingen, overtuigingen en aannames spelen hier steeds bij jou een rol? Pas als hier zicht op is, kan er worden gewerkt naar blijvend resultaat …. Bruisen van de energie, positief in het leven staan, je uithoudingsvermogen vergroten, alert zijn, gemotiveerd en jei zijn? Wil jij aan de slag om je stress te verminderen en positieve stress te ervaren? Neem dan contact op. Een eerste (vrijblijvende) afspraak is zo gemaakt!

 

Het mooiste wat je kunt worden is jei