Wat je denkt dat anderen van je denken, denk je zelf

NLP

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren.

 • Neuro: het brein, het zenuwstelsel waarmee wij signalen ontvangen en via de 5 zintuigen verwerken, onze denkprocessen.
 • Linguïstisch: de taal, zowel verbale als non-verbale communicatiesystemen die we gebruiken om betekenis te geven aan ervaringen en de denkprocessen te uiten.
 • Programmeren: is de wijze waarop de ervaringen worden opgeslagen in ons brein en de vaardigheid om onze communicatieve en zintuiglijke systemen zo te organiseren dat we specifieke doelen en resultaten kunnen bereiken.

Het is een methodiek voor krachtige persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie, een effectieve methode om snel inzicht te krijgen in de drijfveren en motivaties van ons handelen. Daarom pas ik NLP graag toe in mijn praktijk. 

Effectief communiceren; met anderen maar ook zeker met jezelf!

Communiceren gaat toch vanzelf?

Waarom zou je communiceren moeten leren? Dat gaat toch vanzelf? Dat is ook zo. Toch merk je regelmatig dat jouw communicatie niet altijd effectief is. Wat is communiceren nu eigenlijk? We doen het dagelijks, we praten tegen de caissière, de buurman, je partner en bespreken het weekend met onze collega. Maar wanneer het spannend wordt staan we ineens tegenover elkaar in plaats van naast elkaar. Het is ineens een stuk ingewikkelder. Hoe ga je nu op een goede manier dat gesprek aan? Om duidelijkheid en begrip te krijgen, zodat er echte verbinding tussen jou en je gesprekspartner ontstaat.

Communicatie gaat niet alleen over gesproken woorden! Je lichaamstaal, je uiterlijk, je mimiek, je gebaren, je houding, enz., het zegt veel meer dan woorden. Wat bedoelt de ander nou precies? Wat wil jij de ander duidelijk maken? En hoe goed zijn we in het invullen voor de ander? Kijken we, als zender van de boodschap, wel goed genoeg of én hoe deze wordt ontvangen.

Herkenbaar?

Jij stelt je kwetsbaar op in het gesprek maar dan loopt het volstrekt uit de hand; wat heb jij een spijt dat je zo open bent geweest.

Je denkt even leuk met je partner de invulling van de vakantie te bespreken maar dan krijg je toch een bak ellende over je heen.

Je wilt nu echt eens dat goede gesprek aangaan met je beste vriend/vriendin maar je goede bedoeling wordt binnen 5 minuten totaal verkeerd uitgelegd.

Je vindt het zo moeilijk om nee tegen je kind te verkopen; je hebt toch wéér ja gezegd.

Denk je eindelijk eens aan je baas uit te leggen hoe het voor jou voelt de laatste tijd, draaien de rollen plots volledig om en sta jij met je rug tegen de muur.

Wéér voelde je je aangevallen toen je feedback kreeg.

Je realiseert je dat je jezelf vaak terugtrekt als je niet goed uit je woorden komt of dat de woorden ontbreken.

Wat brengt NLP jou?

  • Zelfinzicht hoe je overkomt en communiceert
  • Je weet waarom je denkt, voelt of doet zoals je nu denkt, voelt en doet
  • Handvatten om effectief te communiceren en te variëren in stijl
  • Je leert je boodschap beter verwoorden
  • Naar anderen kijken en luisteren zonder te oordelen

  Communiceren, het lijkt zo makkelijk en is zó moeilijk

  Wil je een afspraak maken of heb je een vraag?

  Het mooiste wat je kunt worden is
  jei