Alleen het huidige moment is echt
Leven in het hier en NU. Hoe vaak hoor je dat niet om je heen? Voor sommigen klinkt het enorm zweverig en wollig. Wat houdt het eigenlijk in voor jou? Het lijkt wel een modewoord terwijl er zoveel waarheid in zit. Ook voor jou!

Ga eens na of je vooral op de automatische piloot leeft? Heb je het idee dat er veel aan je voorbij gaat? Ben je met je gedachten veel in het verleden of in de toekomst? Grote kans dat je het grootste deel van je tijd ergens anders zit dan waar je het beste kunt zijn; het moment. Dáár waar alles gebeurt. De mooie en fijne dingen en uiteraard ook de minder mooie dingen. Met alle emoties die erbij horen. Dat maakt jouw leven echt en pas dan ga je bewust leven. Precies waar jij zou moeten zijn!

Ik hoor het mezelf zeggen tegen jou
Mooi he? Ik schrijf er over en in mijn praktijk laat ik jou ervaren hoe het is én voelt om in het NU te zijn. Wat een vrij gevoel jou dit onder andere gaat opleveren. Ik weet het je zo mooi te vertellen. Terwijl ik zelf een hele lange tijd zo heb geleefd. Leven van de ene activiteit naar de volgende, tussendoor werken en je dagelijkse dingen doen. Alles wat er tussendoor gebeurde ging vrijwel langs me heen. Ik realiseerde me steeds meer dat mijn leven als een sneltrein aan mij voorbij denderde. Totdat het op een bepaald moment niet meer bij te houden was. Het ging te snel. Gestrest, doodmoe en niet meer mijzelf zijn was het resultaat. En nu?

Dat stoffige, zweverige, wollige gebeuren over “ga eens stilstaan in het moment en ervaar wat het met je doet als je bewust bezig bent met wat je doet” was ik nogal sceptisch over. En toch had het mijn aandacht. Nu weet ik dat het de angst was om te gaan onderzoeken (en vooral te gaan doen) wat dit eigenlijk inhield. Omdat ik niet wist wat er dan zou gaan veranderen, wat het eventueel allemaal met mij zou gaan doen. Plus … dat ik echt niet naar buiten zou gaan brengen dat ik aan de slag wilde gaan met mezelf, met dat wollige gebeuren.

Die sneltrein ben ik uitgestapt en ik ben op het perron gaan zitten. Nadenken en eens stilstaan over hoe mijn leven er tot dat moment uit heeft gezien. Prachtige, interessante, verdrietige, mooie, teleurstellende, boze, gelukkige momenten en herinneringen kwamen er voorbij. Van glimlach tot een traan. Uren heb ik er gezeten. Treinen kwamen voorbij, mensen stapten in en uit en ik was daar, in mezelf en met mezelf. Alleen maar ik. Daar besefte ik dat als je stilstaat bij jezelf, in het hier en NU, dat het dan anders voelt, dat je dan anders denkt …. Dat het dan echt is! Met begeleiding en hulp ben ik door (jaren) oefenen en trainen meestal in het hier en NU. En als dit dan het zweverig, wollig of stoffig zou moeten zijn ….. Helemaal prima! Ik houd er van! Lukt het mij altijd? Duhhhh, nee tuurlijk niet. Door weer even op dat perron te gaan zitten lukt het mij weer om op te pakken.

Piekeren
Je gedachten die constant afdwalen. Doordat je vaak angstig bent en veel piekert, leef je in de toekomst of in het verleden. Check maar eens. Je fantaseert over negatieve dingen die in de toekomst zouden kunnen gebeuren, maar je weet helemaal niet of ze echt gaan gebeuren. Piekeren over het verleden en de toekomst maakt je dus alleen maar zwakker. Het is NU!

Dubbel stress
Je bent er altijd voor die ander en je zegt daar geen nee tegen. Terwijl je wel nee wilt verkopen. Maar dat durf je niet want stel je die ander teleur. Dit levert je steeds opnieuw stress op. Deze verdubbel je doordat de teleurstelling in jezelf wéér bevestigd wordt. Wat wil jij NU eigenlijk?

Keuzes maken
In het verleden is je studie en werk ook niet verlopen zoals je graag had willen zien dus zal het in de toekomst ook wel niet lukken. Faalangst hebben meester van je gemaakt. Door toen-had-als-dan steeds maar beet te pakken en niet te durven kijken naar wat je NU wilt, gaat het nooit veranderen. Wat in je leven zou je NU willen? Welke keuze zou je NU willen maken?

Koffie drinken met aandacht
Hoe smaakt je koffie? Wat heb je gisteravond gegeten? “Huh, wat is dat voor een vraag”?  Is je koffie bitter, heet of lauw? En vertel eens, wat heb je gegeten en hoe smaakte dat? “Daar sta ik nooit bij stil. Ik eet omdat je moet eten en koffie pak ik 3 keer per dag omdat ik dat gewend ben”

Je neemt je gedachten, de druk en de stress mee naar de eettafel en schrokt alles zo snel mogelijk naar binnen. Je proeft niets en wat maakt het uit wat je eet? Met aandacht eten, in het hier en NU, maakt dat je langzamer eet, er van kunt genieten en bewust bent van wat je eet. Het is nog gezelliger en gezonder ook!

Stilzitten en niets doen, echt niet!
Niets doen zou zo maar eens kunnen betekenen dat je gedachten de ruimte krijgen waar, nog erger, emoties uit kunnen voortkomen. En dat vermijd je liever?!

Wanneer was je laatste keer dat je een dag niets deed? Of liever gezegd; dat je iets hebt gedaan wat jij wilt. Dat kan ook betekenen op de bank met een boek, écht luisteren naar muziek of zelfs helemaal niets doen. Wat zou het ergste kunnen zijn als je je gedachten eens de vrije loop laat? Als jij eens op dat perronnetje gaat zitten? Wat gaat er bij jou dan gebeuren?

In verbinding met jezelf en met die ander
Je doet jezelf enorm te kort door overal met je gedachten te zijn behalve bij jezelf. Je haalt hierdoor niet uit het leven wat er voor jou inzit. Je geniet niet optimaal van de dingen die er om jou heen gebeuren. Als je leeft in het moment, in het hier en nu, dan word je blij van jezelf, houd je van jezelf, sta je open voor jezelf én kun je openstaan voor een ander. Want zolang je geen verbinding hebt met jezelf zul je nooit echte verbinding kunnen maken met een ander. Dus je partner, kinderen of je omgeving doe je ook nog eens te kort. Hoe maak jij echte verbinding met de mensen om jou heen?

Mag ik niet meer dromen over de toekomst dan?
Tuurlijk wel! Maar vergeet onderweg niet te genieten. Als je alleen maar met je droom, een toekomstbeeld, bezig bent, mis je wat je nog meer tegenkomt. Super zonde. De dagelijkse cadeautjes die je zo maar vanzelf krijgt, pak je dan niet aan. Tja, en dan leef je van punt naar punt en ben je ineens weer daar. Goh, wat gaat de tijd toch snel.

Extra stukje wollig en zweverig
Om het heerlijk wat extra aan te dikken is dé manier om te leven in het hier en NU; je aandacht bij je adem te brengen. Het is de bron van ons leven. Je adem doordringt alles, het is de brug tussen je lichaam, je geest en je emoties. Van nature is je adem diep en rustig. Door spanningen, bewust of onbewust kun je het natuurlijke ademritme kwijt zijn. Blijf je in de stress-modes dan kan zich dit uiten in ernstiger zaken zoals een burn-out, lichamelijke klachten, hyperventilatie, angsten etc. etc.

Neem eens een paar keer per dag de tijd om te kijken waar je adem zit. Hoog bovenin of meer naar beneden? Voel je je gestrest of ben je rustig? Een NU moment voor je zelf.

“Wie zijn adem beheerst, beheerst zijn denken. Wie zijn denken beheerst, beheerst zijn adem.”

Wat wil ik je aan huiswerk meegeven zodat je meer in het NU komt?

 • Spendeer tijd in de natuur. Voor mij persoonlijk werkt dit heel goed. De rust, de stilte, het hoofd leegmaken.
 • Check eens hoe vaak je mobieltje wordt opgepakt. Om wat voor de zoveelste keer die dag te checken? Eén van de grootste stress veroorzakers en zeker niet leuk voor je omgeving.
 • Doe iedere taak met aandacht. Hoe simpel de taak ook mag zijn zoals wassen, koffie zetten, stofzuigen, auto wassen, douchen, gaan zitten etc. doe het met aandacht. Een perfecte manier om je aandacht te trainen.
 • Eet en drink met aandacht. Hoe proeft het en wat vind ik er van?
 • Doe één ding tegelijk en doe dit met aandacht. Bereid je eerst voor en kom je er niet uit, vraag om hulp. Als je aan meerdere dingen tegelijk gaat beginnen ben je met je gedachten overal.
 • Als je jezelf vastpint op een bepaald resultaat of een bepaalde uitkomst, probeer je eigenlijk de toekomst te voorspellen. Je leeft dus weer niet in het moment. Hecht minder belang aan het resultaat.
 • Sta bij een dagje, weekend of een weekje weg per dag eens letterlijk stil. Pak een paar minuten voor jezelf: Waar ben ik nu? Realiseer je dat je iets leuks aan het doen bent, dat je weer nieuwe herinneringen aan het maken bent. Wees dankbaar dat je daar bent. En voel hoe je je op dat moment voelt. Zo voorkom je dat je bij thuiskomt pas gaat denken hoe leuk het eigenlijk was. Het is op het moment al leuk. Pak dat NU moment!
 • Geef jezelf als je voor de spiegel staat eens een compliment. Kijk maar wat dit jou doet, het zal je verbazen.
 • Ruim op. Alles wat overbodig is, gooi het weg. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.
 • Wees dankbaar. Dankbaar voor al het moois wat je hebt.
 • Leef nu, leef deze dag. Leef je leven.

Jij bent NU aan de beurt
Je hoeft niet te wachten op een perfect moment om tot actie over te gaan om op dat perron te gaan zitten.

Het is een illusie om te denken dat als je alles aan de buitenkant in orde hebt; financieel, een mooi huis, een goed betaalde job, dikke auto, dat de rest wel vanzelf komt. Het gaat hier allemaal niet om!

Het is een illusie om te denken dat iedereen iets van jou vindt als je andere stappen maakt dan die je tot NU toe hebt laten zien. Dan moet ik je teleurstellen. Mensen zijn niet met jou bezig. Ja, een kort moment zouden ze iets kunnen denken maar dat is zo voorbij. Gaan ze weer verder met hun waan van de dag.

Het is NU! En NU is altijd het beste moment!

Ik zie je. Ik zit dat dit je raakt. Dat dit alles diep verscholen is in jou. Maar dat je niet weet hoe je dit alles aan kunt pakken. Ik ben er voor jou als je besluit om stil te gaan staan, bij jezelf.

 

Het mooiste wat je kunt worden is jei