Ze schieten als paddenstoelen uit de grond … de Coaches …. Team Coaching, Business Coaching, Persoonlijke Coaching, Loopbaan Coaching, Life Coaching, Online Coaching, Mental Coaching, Systemisch Coaching, de coach coacht de coach … en ik kan wel even zo doorgaan. Allemaal met hetzelfde doel maar op een andere manier.

Mensen die niet bekend zijn met coaching zijn vaak in het begin sceptisch. Pfff …. ik heb geen coach nodig, ik heb niets met coaches, aan mijn hoofd geen polonaise ….. Deze uitspraak triggert coaches overigens al direct …

Op de werkvloer gecoacht worden, in teamverband of individueel, wordt inmiddels heel normaal gevonden. Ook hier gaat het opstarten bij sommigen vaak met de hakken in het zand. Waarom moeten we gecoacht worden? Het gaat toch goed? Ik doe het al 15 jaar zo, ik bemoei me niet met anderen, waarom veranderen? Niet verder (durven) kijken dan dat je neus lang is. Dit zijn de diehards die de handen van de coaches laat jeuken. Totdat … ze zien, voelen en merken dat het werkt! Ze krijgen een andere kijk op hun eigen handelen, begrijpen waarom collega’s doen wat ze doen, (h)erkennen hun kwaliteiten en zetten die in, ze ontwikkelen en groeien. En dan moeten toegeven dat een coach toch heel waardevol is … Pfieuw ….

In de sportwereld kunnen ze niet zonder coaches. Zonder topcoach geen topprestaties. Fysiek kunnen de sporters 100 % fit zijn maar mentaal is net zo belangrijk. “Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus”.

Enger is om voor jezelf op zoek te gaan als je dagelijkse bezigheden gepaard gaat met horten en stoten. Slepend door de dag heen komen en blij zijn als je op bed ligt. Voorheen draaide je je hand er niet voor om, alles was georganiseerd en genoeg tijd voor jezelf om te genieten van al het moois om je heen. Een andere groep zijn degenen die alleen maar druk zijn, nooit zitten, van alles bedenken om maar bezig te zijn en altijd op pad zijn …. Dagelijks vluchten om angsten en boosheid maar niet te hoeven voelen of te zien. Maar ach, het komt wel goed. Ik red het zelf wel. Nog even doorzetten, er komt vanzelf wel een rustigere tijd. Duhhhhh ….. Wat zijn mensen toch goed in zichzelf voor de gek houden!

Op zoek gaan naar een coach, dat gaat nog. Want er stiekem voor open staan, ja! … maar toegeven en hulp inschakelen is nogal iets groots. Waarom vraag ik mij dan af? Je wordt er alleen maar beter van. En oh ja, je krijgt rust, meer zelfvertrouwen, bewust van Je Eigen Ik, een gelukkiger en blij leven van. In mijn beleving het belangrijkste en mooiste wat een mens kan hebben. Maar een coach? Kan een coach hierin iets betekenen dan? JA, absoluut kan dat. Lees mijn onderstaande punten eens door. Sta stil bij ieder punt en wees eerlijk tegen jezelf. Schrijf de antwoorden op en lees het achteraf door. Kom jij tot de conclusie dat mijn hulp inschakelen zo gek nog niet is?

Wat wil ik bereiken en veranderen?

 • Waar loop ik dagelijks steeds weer tegenaan?
 • Wat is het eerste wat ik wil veranderen?
 • Wat wil ik dan bereiken?
 • Als ik nu naar mezelf kijk ten opzichte van: 1 jaar geleden, 5 jaar geleden, toen ik nog geen kinderen had, het begin van mijn relatie. Wat is er dan veranderd?
 • Weet ik zelf goed waarom ik de dingen doe zoals ik ze doe of denk?
 • Krijg ik van mijn omgeving wel eens te horen dat het anders moet?

Bereik ik dit met coaching?

Zeker weten! Als je in ieder geval open staat voor verandering en je in de spiegel durft te kijken. Dat je gelooft dat je kunt veranderen. Het doel is om Je Eigen Ik weer te zien en je te laten ontwikkelen op het persoonlijke (en evt. zakelijke) vlak. Dat je geluk weer ervaart en blij door het leven gaat!

Ben ik bereid om in mezelf te investeren?

 • Ben je in staat om je open te stellen voor eigen gevoelens en gedrag?
 • Gun je jezelf de tijd en energie om (een) gesprek(ken) aan te gaan? Gemotiveerd genoeg?
 • De acties die uit de gesprekken komen pak je met beide handen aan? Ook al zijn die niet altijd prettig, ontzettend spannend en buiten je veilige comfortzone?
 • Gesprekken zijn echt niet altijd fijn. Confronterende vragen, jezelf geven en laten zien. Het is keihard werken. Coachen doe je samen. Verwacht alleen niet dat de coach het werk voor jou doet.  Een coach geeft geen oplossingen of antwoorden, jij komt door de vragen zelf op je antwoorden.

Welke coach past bij mij?

 • Coaching is heel persoonlijk. Het allerbelangrijkste is dat het bij beiden klikt met vertrouwen en respect. Anders werkt het gewoonweg niet.
 • Iedere coach heeft zijn eigen theorie / methodiek. Waar voel jij je prettig bij?
 • Lees de website door en kijk naar wat voor een gevoel deze jou geeft.
 • In een kennismakingsgesprek kun je kijken of de stijl van coachen je aanspreekt.
 • “Ik ben ik” die ontzettend graag “jij bent jij” wil laten zijn. Iedereen verdient geluk!
 • Als jij een vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij wil, mail of bel mij dan.